Csoportjaink

A Léleksegítő Alapítvány csoportjai

Kék Madár Szülőklub

Bemutatkozás:

Autizmus. Ha bekopogtat az ajtón e láthatatlan különlegesség, megriadnak az ott élők. Így van ez egy frissen diagnosztizált autista gyermek családjában. Éppen ezért működik Tatabányán a Léleksegítő Alapítvány Kék Madár Szülőklubja, amely zárt és nyílt közösségi oldalak működtetése mellett ma már érzékenyítő programokkal, rendszeres fórumokkal, ismeretátadó workshopokkal és megannyi eseménnyel hívja fel a figyelmet az autizmussal élőkre és családjaikra.

A járvány kitöréséig rendszeresen tartottak összejöveteleket a Puskin Művelődési Házban. Már az alakulás évében megszólították a pedagógusokat, s a nagy érdeklődésre való tekintettel, azóta is rendszeresen szerveznek különböző ismeretátadó fórumokat, workshopokat Kelemen-Kálazy Éva szakértő irányításával a nevelési és oktatási intézmények dolgozóinak. 

A szülőklub kezdeményezésére csatlakozott három évvel ezelőtt Tatabánya április elején az Autizmus Világnapi programokhoz. Azóta ilyenkor minden évben kékben ragyog a Turul Emlékmű, s akciókat szerveznek, amelyek felhívják a figyelmet e láthatatlan különlegességgel élők helyzetére.

„Lassan változik Tatabányán is az emberek megítélése az autizmussal kapcsolatban. Ma már szerencsére egyre többen tudják: nem merülhet ki az akadálymentesítés abban, hogy rámpákat helyezünk el a lépcsők mellett. Az autistáknak a kommunikációban, társas viselkedésben nyújtott támogatás ugyanolyan fontos, mint a mozgássérülteknek az akadálymentes bejutás egy intézménybe” – vallja Sugár Gabriella, a Kék Madár Szülőklub koordinátora, aki 2020-ban átvette a Komárom-Esztergom Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház által meghirdetett akció keretében Az Év Önkéntese díjat.  

Kék Madár Szülőklub, Tatabánya

Autizmusról

Miben nyilvánul meg az autizmus?

Gyakran előfordul, hogy egy autizmussal élők olyannyira érzékenyek a hangokra, hogy elviselhetetlenné válik számukra a nagyvárosi közlekedés. Előfordulhat az is, hogy bőrük fokozottan reagál az érintésre, ezért egy ölelés, vagy akár egy szimpla kézfogás is kellemetlen lehet számukra. Ugyanakkor vannak olyan autizmussal élő személyek is, akik olyan ízeket is megéreznek, amelyeket egy átlagos ember nem, vagy olyan részletekre is felfigyelnek, amelyek fölött sokan elsiklanak. Ha beszélgetnek valakivel, megeshet, hogy túl közel hajolnak a másikhoz, vagy éppen nem néznek a másik ember szemébe. Leplezetlenül kimutatják érzelmeiket, vagy őszintén megmondják a véleményüket másokról.
Az autisták viselkedése láthatóan eltér a megszokottól. Valószínűleg Ön is találkozott már autista személlyel buszon, iskolában, vagy valamilyen társaságban.
A szakemberek szerint az autizmust genetikai és környezeti hatások kombinációja okozza.

Gyógyítható-e az autizmus?
A tudomány pillanatnyi állása szerint az autizmus nem gyógyítható. Létezik azonban sokféle fejlesztési mód, amivel az autista emberek élete megkönnyíthető, képességeik fejleszthetőek. Az autizmus egyre gyakoribb jelenség.
Rengeteg híres kutatót, tudóst, művészt, zenészt ismerünk, akiknek autizmusuk miatt gondjaik voltak szabályozott közösségekben, például az iskolákban, valamint a társasági életben, mégis sikeres, örömteli, teljes életet éltek, élnek.

Az Asperger-szindróma egy olyan, az autizmus spektrumzavarok közé tartozó állapot, melynél nem tapasztalható az átlagostól eltérő ütemű beszédfejlődés, viszont jellemző az átlagos vagy magas intelligencia szint.


Néhány híres autista:

  • Albert Einstein a relativitáselmélet megalkotója
  • Charles Darwin az evolúcióelmélet atyjaAndy Warhol amerikai képzőművész
  • Daryl Hannah színésznő
  • Michelangelo, reneszánsz szobrász, festő, építész és költő
  • Isaac Newton angol fizikus, matematikus, csillagász, filozófus és alkimista
  • Alfred Hitchcock filmrendező
  • Temple Grandin tudós.

Forrás: aosz.hu

Szülőknek

Ha valami nem teljesen kerek, ha van valami sejtésünk, de a bizonyosságra még nem készültünk fel.
Ha már tudjuk, de még a diagnózisig nem jutottunk el.
Ha már a kezünkben van a diagnózis.
Mindegy, hol tartunk a felismerésben. A lényeg: hogy elindultunk az úton. A Kék Madár Szülőklub abban próbál segíteni, hogy könnyebb legyen megélni, átélni, feldolgozni.

A Kék Madár Szülőklub alapításának évétől tart rendszeresen összejöveteleket a szülőknek. A pályázat segítségével egy kidolgozott tematika áll a rendelkezésre.

Tematika
előadások szerinti tematika pp-k

Pedagógusoknak

Nehéz az órán vele a kommunikáció.
Nem lehet fegyelmezni hagyományos eszközökkel.
Zavarja az órát, hangoskodik, furcsa hangokat ad ki, nem figyel, pedig van néhány dolog, amelyben nagyon ügyes.
Ha szeretné őket is tanulásra bírni, velük is jó kapcsolatot kialakítani, abban segít a Kék Madár pedagógus workshopjainak anyaga, amelyet Kelemen-Kálazy Éva (Vica) szakértőnk ajánl a figyelmükbe.

Tematika

előadások szerinti ppt-k

Humanitas Klub

Fogyatékossággal élők, életeseményekhez kapcsolódóan krízishelyzetbe kerülők közössége. A klubfoglalkozásokon az életmódformálás, a testi-lelki egészség elősegítése a cél különböző szabadidős és rehabilitációs tevékenységeken keresztül.

REUMA klub

Tatabányán és környékén élő reumatológiai betegségben szenvedő, és a betegség iránt érdeklődő emberek számára jött létre a klub.
A klub foglalkozásainkon előadásokat hallgathatunk különféle betegségekről, azok gyógymódjairól, kirándulásokat szervezünk, gyógyfürdőket látogatunk, valamint megismerkedünk az új gyógyszerekkel, gyógymódokkal.